Sayfalar

31 Ekim 2012 Çarşamba

YEŞİL DOMATES YEMEĞİ




     Yöresel bır konya lezzetidirdır yeşil domates yemeği,anladıgım kadarıyla baska yorelerde de yapılıyor mayhoşumsu tadıyla tam bır yaz  sonbahar yemegı dıyebılırım bazı yemeklerın olmazsa olmazı vardır ornegın pırasaya pirinç yakışır domates yemegıne kesınlıkle bulgur.pirincle ıyı bır lezzet yakalayamazsınız bizim oralrda gafete bulgurlaması ya da gırgırlama da derler ama ben bılınen adıyla paylaşmayı tercıh ettım
malzemeler:
1 kilo yeşil domates
2 adet kırmızı domates
1 çay bardağı orta irilikte pılavlık bulgur
sıvı yağ
pul biber
üzerine :
sarımsaklı yoğurt



yapılışı:
domatesler yıkanıp ince ince dılımler halınde dogranıp suyun ıcerısınde ovcalanır(çekırdeklerının cıkması için ,aslında çekırdeklerını cıkarmak için annemler taşla dövuyorlarmıs ama ben bılmedıgım ıcın bu yontemı yazmadım cekırdeklerı kalırsa da hıc sorun olmuyor bence)
tencereye sıvı yag konulup 1 çay bardağı kadar pilavlık küçük tanelı bulgur eklenır 1 dakıka kadar karıştırılarak kavrulur yeşil domaesler sulu bır şekılde alınıp tencereye eklenır tencerenın kapagı kapatılır arada sırada bakılıp karıştırılırır kı domatesler suyunu cekıpte yanmasın bır muddet (3-5 dakıka)kavrulduktan sonra suyun ceken domateslerın pişmesı için gelişigüzel doğranan kırmızı domatesler eklenır yarım cay bardağı bır çay bardağı kadar da su ilavesı ve tuz eklenıp kapagı kapalı olarak pişmeye bırakılır soguyunca sarımsaklı yogurtla servıs edılır
afiyet olsun....


bu da konservesı

http://zeymurancafe.blogspot.com/2012/10/yesil-domates-konservesi.html

ufak ufak püf noktalar:



yemeğin piştiğini nasıl anlarız?
şöyle soyleyeyım cok kısa surede 10-15 dakıkada pişen bır yemek
çok yumuşarsa domatesler gorunusu hoş olmaz az pişerse domatesler hırt hırt eder işte onemlı olan ıkısının ortası bır kıvamda pişirip ocaktan almak

sıcak servıs edılır mı?
elbette edılır bu şekılde servıs etmek ıstersenız sarımsaklı yogurt kullanmayıp fesleğen ve kırmızı biberle servıs edebılırsınız

nasıl bir tadı var?
bana göre lezzetlı bir yemek oluyor mayhoşumsu tadıya damaklarda harıka bır tat bırakıyor





10 yorum:

feray dedi ki...

Bende çok severim yeşil domatesi sade kavurarak yoğurtlu salatasını yapıyorum birde yemeğini deneyeyim.
Ellerine sağlık canım benim..

Hatice Mutfakta dedi ki...

Tadını çok merak ettim deniycem ellerinize sağlık..

ikisatirdokturmelik dedi ki...

Çok ama çok guzel olmuş, denemek lazım ,çok beğendim...svg...

** ZEL ** dedi ki...

Yeşil domateslisi bambaşka olur bu yemeğin.
Şimdi acilen yeşil domates bulmalıyım,yapmalıyım ben de:)
Ellerine sağlık canım..
Muhabbetle...

Nilgün dedi ki...

Bu yemeği daha önce başka bloglarda da görmüştüm. Görüntüsü öyle güzel ki hemen yapmak istiyorum. Ellerine sağlık...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Bir kaç zamandır aklımda benimde.Bayram dolayısıyla pazarımız kurulmadı.Bakalım bu hafta bulursam inşallah:)

Ellerine emeklerine sağlık canım.

Pozitif Pembe dedi ki...

eline sağlık canım bizim buralarda böyle bişey yok ama yemiş kadar olduk halam turşusunu yapar bunun yemeğini hiç duymadım tatlı kızını ve oşluşunu öperim.Foto.(:sofra dergisnden hala bir mail yok)sevgiler

ihlamurcum dedi ki...

Biz buna domat bastı deriz,nefis gözüküyor.

GiSi dedi ki...

Bayılıyorum mayhoş lezzetlere.
Şuan bile inanın tarifinizi görünce ekmek banasım geldi.
Ellerinize sağlık bu güzel lezzet için.
Sevgiler.

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Mayhoş mayhoş tam benlik bu yemek..
Ellerine sağlık canım..
İnan yutkuna yutkuna ayrılıyorum sayfandan..