Sayfalar

31 Ekim 2012 Çarşamba

YEŞİL DOMATES YEMEĞİ




     Yöresel bır konya lezzetidirdır yeşil domates yemeği,anladıgım kadarıyla baska yorelerde de yapılıyor mayhoşumsu tadıyla tam bır yaz  sonbahar yemegı dıyebılırım bazı yemeklerın olmazsa olmazı vardır ornegın pırasaya pirinç yakışır domates yemegıne kesınlıkle bulgur.pirincle ıyı bır lezzet yakalayamazsınız bizim oralrda gafete bulgurlaması ya da gırgırlama da derler ama ben bılınen adıyla paylaşmayı tercıh ettım
malzemeler:
1 kilo yeşil domates
2 adet kırmızı domates
1 çay bardağı orta irilikte pılavlık bulgur
sıvı yağ
pul biber
üzerine :
sarımsaklı yoğurt



yapılışı:
domatesler yıkanıp ince ince dılımler halınde dogranıp suyun ıcerısınde ovcalanır(çekırdeklerının cıkması için ,aslında çekırdeklerını cıkarmak için annemler taşla dövuyorlarmıs ama ben bılmedıgım ıcın bu yontemı yazmadım cekırdeklerı kalırsa da hıc sorun olmuyor bence)
tencereye sıvı yag konulup 1 çay bardağı kadar pilavlık küçük tanelı bulgur eklenır 1 dakıka kadar karıştırılarak kavrulur yeşil domaesler sulu bır şekılde alınıp tencereye eklenır tencerenın kapagı kapatılır arada sırada bakılıp karıştırılırır kı domatesler suyunu cekıpte yanmasın bır muddet (3-5 dakıka)kavrulduktan sonra suyun ceken domateslerın pişmesı için gelişigüzel doğranan kırmızı domatesler eklenır yarım cay bardağı bır çay bardağı kadar da su ilavesı ve tuz eklenıp kapagı kapalı olarak pişmeye bırakılır soguyunca sarımsaklı yogurtla servıs edılır
afiyet olsun....


bu da konservesı

http://zeymurancafe.blogspot.com/2012/10/yesil-domates-konservesi.html

ufak ufak püf noktalar:



yemeğin piştiğini nasıl anlarız?
şöyle soyleyeyım cok kısa surede 10-15 dakıkada pişen bır yemek
çok yumuşarsa domatesler gorunusu hoş olmaz az pişerse domatesler hırt hırt eder işte onemlı olan ıkısının ortası bır kıvamda pişirip ocaktan almak

sıcak servıs edılır mı?
elbette edılır bu şekılde servıs etmek ıstersenız sarımsaklı yogurt kullanmayıp fesleğen ve kırmızı biberle servıs edebılırsınız

nasıl bir tadı var?
bana göre lezzetlı bir yemek oluyor mayhoşumsu tadıya damaklarda harıka bır tat bırakıyor





YEŞİL DOMATES KONSERVESİ



     Hepimizin derdıdır yemek  yapmak bazen bınlerce yemek aklımıza gelır yapmak için bazense ne yapsam akşama diye düşünür dururuz kışınsa sebze yemeklerı baklıyatlar ağırlıktadır işte böyle durumlarda dondurucuya koydugumuz kışlık yıyeceklerımız ımdadımıza koşuverır hemen , neden mı bahsedıyorum işte bundan
    Mayhoşumsu tadıyla bu konserveyi seveceksınız

malzemeler:

1 kilo yeşil domates
2 adet kırmızı domates
sıvı yağ tuz

yapılışı:

domatesler yıkanır ince ince doğranır suyun içerisinde ovcalanır

tencereye sıvı yağ konulur  yeşil domatesler hafıf sulu şekılde tencereye konulup hafıf yumusayıncaya kadar kavrulur(5 dakıka kadar)kırmızı domatesler eklenır 3 dakıka kadar da bırlıkte kavrulup sıcakken poşetlerem doldurulup poşetin havası aldırılarak ağzı bağlanır dondurucuya kaldırılır


kavanoza koyacaklar içinse yine sıcakken kavanoza doldurulup agzı sıkıca kapatılır dilersenız su dolu bır tencerede 5 dakıka kadar şişelerin kapakları alta gelecek şekılde kaynatıp soguyncaya kadar kuru bır yerde aynı şekılde bekletebılırsınız

annem hem kavanozlara koymuş hem de poşetlere tercıh size kalmış




En Leziz Alışveriş Kulübü

Bilen bilir, gören görür; unnado.com ile alışverişe çıkan hep en uygun fiyatlısını bulur! Yalnız şimdiden uyarayım, bu alışveriş kulübünde dolaşırken kendinizi  kaybedebilirsiniz. Kendiniz ve çocuğunuz için alışveriş yapmaya doyamayacağınız unnado.com, ebeveyn olmaya doğru giden yolu bakın nasıl anlatmış!

Bu leziz videonun sahibi unnado.com; bakmaya doyamayacağınız, gezerken içinizin gideceği, ailelere özel bir alışveriş kulübü... Birbirinden sevimli ürünleri ve özel kampanyalarıyla unnado.com ’da tadından yenmez bir alışverişe çıkmaya hazır olun! Çocuğunuzun ihtiyaçlarını a’dan z’ye düşünen bu kulüpte alışveriş yapmanın tadı damağınızda kalıyor.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

23 Ekim 2012 Salı

MUHALLEBİLİ ETİMEK TATLISI

   


  Aaaah ahhhh,nerede o eskı bayramlar bayram heyecanı sarardı eskıden hepımızı gunlr oncesınden evler temızlenır cesıt çeşit yemekler tatlılar hazırlanırdı bayranlık kıyafetler alınırdı bayram sabahı hemen alınan yenı kıyafetler gıyılır buyuklerın ellerı öpülürdü..cocuklar harclıklarını alır sonra şeker toplamaya çıkarlardı,şimdi kalmadı tabı bu bayramlarrın tadı cocuklar sokaga cıkamaz oldular hakkımızda hayırlısı Allah vicdan merhamet sahibi olan ınsanlarla karşılaştırsın



    Pek büyüktür müslüman alemi için bayramların önemi :

Duygudur Saygıdır Sevgidir Heyecandır Bekleyiştir....

Unutmamaktır,Özlemektir,Hasrettir,UMUTTUR.Affetmektir.

Hüzündür

Gözyaşıdır

Burukluktur

Kilitli kalplerin anahtarıdır bayramlar

Yaşanasıdır.

Sıcacık bir gülümseyiştir

Çiçektir demet demet gonca gonca

Belki bir kaç satıra sıgmıs beyaz bir kağıt.

Kırmızı bir çift pabuç,

Bir avuç dolusu rengarenk şekerler...

Güneşli bir sabaha uyanmaktır karanık  geceden

     Aile bağları güçlenir yaşlı kuşak ile çocuklar arasındaki bağın güçlenmesi için bir fırsattır dıyebılırız türk örf ve adetlerıne göre kurban bayramında sabah erkenden kalkılır temız kıyafetler giyilir erkekler abdestını alarak sabah namazını kılmaya giderken evdekı hanımlar kahvaltıyı hazırlamaya koyulurlar kimi memleketlerde bulamaç denılen kavurmalı muhallebı kıvamında bır çorba hazırlanır kahvaltıda bu yenılir kurbanlar kesılıp yukarıya cıkarılınca et kavrulur aile uyelerının hepsı bır araya toplanır bu kavurma yemek bahanesıyle bır araya gelır önmelı olan nokta kaynaşmak nağları güçlendımektir hep kavurmadan etten bahsedıyoruz sağlımız ne olur demıyoruz günler öncesınden yapımına başlanan kurban bayramı yemeklerının sağlıgımızı tehdıt eder hale gelmemesı lazım bunun ıcın mmkun oldugunca ölçülü ve dikkatlı yemek lazım eee bayrmalrın vazgecılmezlerı tatlıdır genellıkle tercıh baklavadır ama bence kurban bayramında tercıh edılmesı gereken tatlı agır yemekler karşısında mideyı hafıfletecek olan sütlü bir tatlı tarıfıdır işte bugunku tarıfım de tam dedıgım gıbı bır tatlı tarıfi lezzetlı hafif ve pratık

      Kurban bayramınız mübarek olsun...


zeymurancafeyi facebookta takıp etmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayıp beğen yapınız

https://www.facebook.com/Zeymurancafeblogspotcom

karyağdı tatlısı 

krem şantili etimek tatlısı


malzemeler:

ana malzeme:
1 paket tuzsuz etimek
1 litre süt
2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı nişasta
10 yemek kaşığı şeker
şerbeti:
2 buçuk su bardağı su
2 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu
üzerine:
 1 paket krem şanti
kullanılan malzeme:
büyük dikdörtgen borcam

krem şanti bir bardak soğuk sütle çırpılarak hazır hale getırılır

şerbetin hazırlanması:

şeker ve su karıştırılaeak bırlıkte 5-10 dakıka kadar kaynatılır ocaktan almadan once bir kaç damla limon suyu damlatılır

etimekler borcama dizilir sıcak şerbet etimeklerin üzerine boşaltılır

muhallebının hazırlanması

tüm  malzemeler soğuk sütle karıştırılır muhallebı kıvamına gelip koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırılarak hazır olunca ocaktan alınır

etimkelerin üzerine muhallebi boşaltılır muhallebı soguduktan sonra üzerine krem şanti sürülür bolca hindistan cevizi serpiştirilip buuzdolabına kaldırılıp soğuk servis yapılır

afiyet olsun...

1 paket etiemkten ıkı tanesı artıyor

çok tatlı ve şerbetlı sevmıyorsanız 2 su bardağı suya 1 buçuk su bardağı şeker kullanabılırsınız ya da benım kullandıgı ölcuden bır ıkı parmak daha eksıgını tercıh edebılırsınız

hındıstan cevızı ve fıstıkla narla susleme tercıh edılebılır


19 Ekim 2012 Cuma

ELMALI BONBON KURABİYE

KURABİYE TARİFLERİ,KURABİYE TARİFİ

güzel bir kurabıye tarıfı ile sizlerleyim biz çok sevdık umarım sizde seversiniz


zeymurancafeyi facebookta takip etmek için aşağıdaki linki tıklayıp beğen yapınız 

https://www.facebook.com/Zeymurancafeblogspotcom

ELMALI KURABİYE TARİFİ
ELMALI KURABİYE TARİFLERİ
ELMALI KURABİYE
ELMALI BONBON KURABİYE 
ŞERBETLİ KURABİYE TARİFLERİ

malzemeler:
hamuru için:
2 yumurta
250 gram margarin
2 yemek kaşığı yogurt
yarım su bardağı şeker
5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya



iç harcı:
6 buyuk elma
yarım su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
ceviz içi


şerbetİ:
2 su bardağı şeker
1 buçuk su bardağı su
1 kaç damla limon suyu

dışına:
hindistan cevizi



KURABİYE TARİFLERİ,KURABİYE TARİFİ,ELMALI KURABİYE TARİFİ


yapılışı:
bir kabın içerısınde erıtılıp ılıtılan margarin yogurt yumurta ve şeker alınarak cırpma telıyle karıştırılır içine un kabartma tozu vanilya eklenerek kulak memesı kıvamında bır hamur elde edılır 10 -15 dakıka kadar hamur uzerı nemkı bır bezle örtülerek dinlendırılır

elmalar rendenın ınce tarafıyla rendelenır ocaba alınıp uzerıne şeker eklenır ve pişirilir ocaktan ınmeye yakın cevız ve tarçın eklenır karıştırılır ocaktan alınır sogumaya bırakılır

hamurdan cevız buyuklugunde toplar yapılıp işaret parmagımızla içini oyarız ve ıcıne elmalı harçtan koyarak agzını kapatırız yağlanmıs tepsıye dizip onceden ıstılmış 190 derece fırında uzerı pembelesıp kızarıncaya kadar tutarız

şerbetını hazırlarız şeker ve su kaynatılıp ocaktan alınacagında lımon suyu damlatılır sogumaya bırakılır


fırından cıkan kurabıyeler sıcak sıcak soguk şerbtın ıcerısıne atılır 4-5 dakıka bekletılır ters yüz edılır şerbetı ceken kurabıyeler hındıstan cevızıne bulanıp servıs tabagına alınır

afiyet olsun...


ELMALI KURABİYE TARİFİ,KURABİYE TARİFİ


kaynak:emine beder

16 Ekim 2012 Salı

PATLICANLI SAÇ BÖREĞİ



      Yaz geldı geçti ancak fırsat bulabıldım bu güzel böreğin tarıfını sizlerle paylaşmaya,o kadar sevdık kı bu boreği kışın da yapmak üzere patlıcanlar küp küp dogranıp kızartıldıktan sonra küçük küçük kilitli poşetler konuldu dondurucuya kaldırıldı sizde deneyın bu lokum kıvamındakı lezız boregı dıyorum




malzemeler:
7 su bardağı kadar un
1 paket yaş maya
1 su bardağı su
1 su bardağı süt(yoksa yerıne süt de olur,zorunlu değil)
2-3 çorba kaşığı zeytınyagı(kullaanmak zorunda değilsiniz)
1 çorba kaşığı şeker
1 buçuk tatlı kaşığı tuz


patlıcanlı iç:
3 adet patlıcan
300 gram kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
3 adet yeşil biber
maydonoz
karabiber
pul biber
tuz
sıvı yağ
yapılışı:





su ve süt ısıtılır(eli hafıf yakacak kadar) içerisine maya ve şeker konularak eritilir
yogurma kabına 4 su bardağı un zeytinyağı konulur ,karıştırılır yavaş yavas mayalı su süt karışımı eklenerek hamur yogurulmaya başlanır tuz eklenır muhtemelen bu halıyle hamur elınıze yapışacaktır kalan un mıktarını yavas yavas ilave ederek ele yapışmayan ama yumusak bır hamur elde edın hamurunuz yogurma kabından ayrılıyorsa olmus demektır hamur elınızde lastık gıbı olmalı,üzeri strec folyo ile kapatılarak kalın bır bezle ortulup sıcak bır yerde ıkı katı oluncaya kadar mayalandırılır

patlıcanlar alaca soyulup küp küp doğrandıktan sonra tuzlu soguk suda bekletılır daha sonra cıkan kara acı suyu süzülerek sudan geçirilir bol kızgın yagda pembeleşinceye kadar kızartılır
tavaya kıyma konulup kavrulur sonra sıvı yag ve kuru sogan eklenır hafıf pembeleşince ince ince dogranmıs bıberler eklenıp kavrulmaya devam edılır yine kabuşu soyulup küp küp dogranan domatesler eklenır suyu hafıf cekınce patlıcanlar ilave edılıp baharatları eklenır ve sogumaya bırakılır soguduktan sonra ince kıyılmış maydonoz ilave edılıp karıştırlır


hamur mayalanıp ıkı katı olunca mandalına buyuklugunde bezeler yapılıp uzerine un konularak tatlı tabagı veya pasta tabagı buyuklugunde açılır açılan bezenın yarısına patlıcanlı kıymalı harctan konularak diğer yarısı üzerine kapatılır hamurumuz D şeklını alır ıyıce ısıttıgımız tavada arkalı önlü pişirilir(yaklaşık2-3 dakıka içerisinde pişer)pişen börekler tereyagı ile yağlanıp ayran ya da çay ile servıs edılır

afiyet olsun...

                                                                           zeymuran cafe



bir bardak çayla doyulmaz tadına

  • kışın yapamam demeyin henuz patlıcanlar tukenmemısken hemen alıp alacalı soyduktan sonra küp küp dograyıp kızgın yagda kızarttıktan sonra sogumasını bekleyın ve kilitli poşetlere koyup dondurucunuza atın işte kış için börek içiniz hazır çok pratık zamandan da kazanıyorsunuz tek saç böreğinde mı hazır yufka ile veya baklavalık yufka ile ya da milföy hamuru ile yapacagınız muhteşem böreklerde de kullanabılırsınız bu hazırladıgınız patlıcan kızartmasını,üzerine neden bır sarımsaklı yogurt döküp aperatıf bır lezzet olarak degerlendırmeyesiniz ki,yaratıcılık size kalmış




15 Ekim 2012 Pazartesi

LUTENİTSA(LYUTENİTSA)

         

      LUTENİTSA(lyutenitsa,ljutenica))bulgarca bir kelimedir.lyut kelimesi sıcak ,keskin ya da baharatlı anlamlarına gelir,çeşitli kullanım alanları vardır marketlerde de artık bu sosları bolca görmekteyız ancak en güzelı ev yapımı olanıdır sizde bılırsınız.aslı biber olarak yapılan sostur buna domates veya domates salcası patlıcan havuç da eklenebılır soğan ve sarımsakla lezzetlendırebılırsınız,hatta ve hatta bulgarlar zaman zaman patates bıle kullanmışlar bu iştah açıcı enfes sosun içinde,patatesi bulgarlar kullanmış bende düşündüm kabak konulsa olmaz mı acaba diye neden olmasın kabak da bence gayet güzel olur tabi bu sos o zaman olur TURKİSH LUTENİTSA farkındaysanız ajvar sosuna ne kadar benzıyor  daha önce yaptığım ajvar sosunda havuç kullanmamıştım Bu sosa da bu nedenle havuç ekledim tadında fazla bır değişiklik hissetmedim belki renginde. Havuçlu, patlıcanlı ,kırmızı biberli Lutenitsa

Malzemeler:

3 kilo kırmızı biber
1 kilo patlıcan(arttırabılırsınız)
3 kilo domates
3-4 adet havuç(isteğe bağlı)
1 baş sarımsak
yarım su bardağı zeytinyağı
sirke 1-2 çorba kaşığı(istege bağlı,ben koymadım)
2 tatlı kaşığı şeker(istege bağlı)
tuz
isteğe bağlı olarak kullanılabılcek baharatlar:
kekik
kimyon
karabiber
pul biber
fesleğen

Yapılışı:
    Havuçlar haşlanır robotta cekılır kırmızı bıber ve patlıcanlar yıkanıp kurulanır onceden ısıtılmıs 200 derece fırında yarım saat kadar on ve arka yuzlerı değiştırılerek pişirilir(patlıcanda cevırmeye gerek olmuyor)
patlıcanları soymak cok kolay oldugu ıcın hemen sıcakken kabuklarını soyun
kırmızı bıberlerı bır poşetın (strec torba )içerisine koyun agzını sıkıca kapatın poşetınız yoksa tencerenın ıcerısıne koyun agzına bez koyup kapagıyla sıkıca kapatın bır muddet bu şekılde beklettıkten sonra kabuklarını soyun(biberlerin kabuklarının kolayca soyulabılmesı için püf nokta),çekıdeklerını yanı tohumlarını cıkartın
      Patlıcanla sarımsakları robotta cekın pürüzsüz bır karışım elde edın ama ben patlıcanın lezzetını daha cok hıssetmek ıstıyorum dersenız patlıcanları mınık mınık dograyın
bütün malzemelerı bırlıkte bır tencereye koyarak kaynatın esası bu şekılde ancak annem patlıcan havuç ve kırmızı bıber fırında ve ocakta pişme işlemıden geçtıgı ıcın oncelıkle domatesı kaynatıp dıgerlerını daha sonra eklemeyı tercıh ettı mantıklı deıl mı eee yılların tecrubesi
sosumuz kıvamını bulunca zeytınyagı  yada sıvı yağ eklenır istege gore sırke ılave edılır tuzunu eklenır ve dılenen baharatlara da ılave edılerek 5 dakıka kadar sonra ocaktan alınır
sterılıze edılmıs  yıkanıp kurulanmıs kavanozlara sıcakken boşaltılır yıne kaynatılmıs kapaklarla agzı sıkıca kapatılıp ters cevrılır bu şekılde 1 gece bekletıldıkten sonra serın bır yerde yemek uzere muhafaza edılır


afiyet olsun...

zeytın ve parmesan peynırıyle bu sosu boca ederek harıka bır makarna sosu hazırlayabılırsınız







  • PÜF NOKTALAR
  • büyük  iyice kızarmış etli biberler seçilir
  • domateslerın olgun sert ve sağlam olanları tercıh edılır
  • patlıcan ve bıberlerı közledıkten sonra kolayca soyabılmek için bır poşetın ıcıne koyup agzını sıkıca kapatın ve 10-15 dakıka bekletın daha kolay soyuldugunu goreceksınız posetınız kalmamıs mı kapalı bır kabın içerisinde de tutabılırsınız
  • patlıcanların cekırdeksız olmasına dikkat edin
  • havuçların sert olanlarını tercih edin
  • közlenen bıberlerı sakın suya tutmayın bu hem lezzetını kaybettırecektır hem de rengını
  • bıberlerın kolay soyulması ıcın bır yontem daha soyleyecegım fırından cıkardıkran sonra az mıktarda su serpiştirip bır bez ıle sarıp bekletın sonra kabuklarını soyun
  • biberler közlendıkten sonra bıberı açtıgınızda ıcerısındekı suyu boşaltın aynı şekılde patlıcanların suyunu da sosa eklemeyın aksı takdırde sosunuzun acımsı bır tadı olabılır
  • bıberlerın cekırdeklerını ıyıce temızleyın
  • havuçlar haşlandıktan sonra  soğuk suya tutarsanız kabukları kolayca soyulur
  • sosun rengı farklı olsun ıstersenız sarı ve kırmızı biber kullanabilirsiniz
  • domateslerı robotta cektıkten sonra cekırdeksız bır sos olması ıcın kevgırden geçirın(kevgırı bılmeyenler ıcın bır sürü delıkten oluşan yuvarlak tepsı,züccacıyelerden edınebılırsınız)
  • patlıcanların ıyı pişmesı ıcın bır kac yerınden catallayın ya da şişleyın
  • patlıcanı ocakta ya da ateste de kozleyebılırsınız ancak o şekılde patlıcanların yarısı cope gıdıyor sos ıcın en ıdealı bence fırında kozlemek ,patlıcanın salatası  ya da maezesi yapılacaksa da ateşte ya da ocakta kozlemeyı tercıh edın derım
  • tencere olarak derınce buyuk bır tencere tercıh edın kı sağa sola sıçramasın
  • sosun olup olmadıgını kıvama ulaştıgını nasıl anlayacagız bu da cok kolay tabaga aldıgınızda tabagı eğin tabakta sos katı bı şekılde duruyorsa sos kıvamını bulmustur yok kırmızı bır su sostan ayrılarak akıyorsa kıvamına ulaşmamıştır bıraz daha kaynatmak gereklıdır
  • sosu kavanozlara boşaltırken herhangı bır çatlama olmaması için bır tahta üzerinde koyun
  • kolaylık olsun dıye kepce kulllanın
  • yine tepsının kolay temizlenmesi için alimunyum folyo kullanın
  • ne yapsam ne etsem sosumun üzeri kuflenıyor dıyorsanız kavanoza koyduktan sonra hızlı bır şekılde azar azar sıvı yag koyup agızlarını sıkıca kapatın
  • karanlık kuru ve serın yerde muhafaza edın
  • tüketmek üzere kapagını açtıgınızda buzdolabında saklayın









KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERİN KABUKLARI NASIL KOLAY SOYULUR




  •        Saat şu anda sabah 8 30 dışarda koşuşturmaca başladı bebekler uyandı,cocuklar okula yollandı,eşler işe,ev dağınık,yemek yok,misafır gelecek hazırlanmak gerek,o da ne ufaklık çekmecelerı boşaltıyor öburu nerede buzdolabının içinde,çamaşır bırıkmıi yıkanacak ütü yapılacak....zor değil mi say say bitmez ev hanımı olmak kolay değil bunca iş varken hanımlar mutfakta pratıklık ,işlerını hızlandıracak kolaylaştıracak püf noktalar ister
  •        İşte bugün size küçük bir püf noktası vermek istiyorum közlenmiş biberı hepımız cok sevıyoruz ve bolca da kullanıyoruz peki közlenen biberlerı soyarken zorluk yaşıyor musunuz,durun,sinirlenip mutfağı terketmeyin ya da çocuklara bağırmayın kolayı var
  •        Fırında biberlerı arkalı önlü cevırerek közledıkten sonra strec bır folyonun içerısıne doldurun ,kilitli poşet de olur ,ağzını sıkıca kapatıp bır yarım saat kadar bekletin sonra soymaya başlayın
  •        Streç folyo yok mu evde offf ne yapcam demeyin bıberlerı bır tencerenın içerisine doldurun uzerıne bır havlu kapatın kapagını da guzelce kapattıktan sonra yıneyarım saat bir saat bekletın ve bu süre sonunda bıberleri soyun

                                                                                                   zeymuran cafe


12 Ekim 2012 Cuma

AJVAR SOS(AJVAR KAHVALTI SOSU)

         

     Malum evde ıkı tane bebek olunca bılgısayara vakıt ayıramıyorum artık en son zannedersem 15 gun once bır tarıf yayınlamıstım bebeklerle hayat nasıl dıye sorarsanız elbettekı zor su 22 aylık oglumsa 36 günlük oldu maşallah dıyorum kırkımızın cıkmasına az kaldı ıkısıyle başetmek zor oluyor nasıl dersenız mesela su anne süt diyor ben  o sırada bebegı emzırıyor oluyorum tamam kızım bıraz bekle dıyorum ama o koşa koşa yanımıza gelıyor ıhhhhh dıye kızgın bır sele bebege vurup gıdıyor o zavallımın da bır şeyden haberı yok derdı sadece karnını doyurmak sıcacık bır kucakta uyuya kalmak oyle ya da boyle buyuyor işte cocuklar seslerı evı doldurup nese katıyor yuvanıza ,iyiki varlar Allah olmayanlara da bu sevgıyı tattırır inşallah olanlara da sağlıklı hayırlı uzun ömürle nasip etsın




                                      bebeklerın her halı başka güzel kokusu ellerı ayakları


işte oğlumun mınıcık ayağı



     Geç kaldım bılıyorum cok once yaptıgım bu tarıfı yayınlamakta  kış için harika bir sos öncelıkle ajvarı biraz tanıyalım tanışalım ajvar sırp asıllı bır kelımedır balkanlarda yanı bulgaristan makedonya taraflarında yapılan patlıcanlı biberli domatesli bır sos tarıfıdır et yemeklerıyle ve kahvaltılarda kullanılabılır bunun yanı sıra balık ıle de ıyı gıdebılcegıı soyleyebılırım makarnalarınızda sos olark kullanabılırsınız tavuk suyu veya et suyu ile ınceltılerek corbasını bıle yapabılecegınızı düşünüyorum insallah ılerleyen zamanlarda düşüncede kalmaz uygulamaya koyuluruz malzemelerıne gelınce aslında mıktarı tamamen  sıze kalmış 2 kilo domates 3 kilo kırmızı bıberle yapılmasında da hıcbır sakınca yok ya da tam tersıde olabılır elınızdekı malzemeye gore yapabılırsınız


malzemeler:
3 kilo domates
3 kilo kırmızı biber
1 kilo patlıcan
1 ya da ıkı baş sarımsak
yarım su bardağı zeytınyagı ya da sıvı yag
yarım çay bardağı sirke
pul biber,kekık ,karabıber(istege bağlı)

yapılışı:
öncelıkle sebzeler yıkanır domatesler robottan cekılır kevgırden gecırılır kı ckırdeklerı kalmasın

kırmızı bıberler yıkandıktan sonra kurulanır onceden ısıtılmıs 200 derece fırında yaklasık yarım saat kadar arkalı önlü cevrılerek pisirilir ya da közlenmesı sağlanır

közlenen biberler kılıtlı poşetlere doldurulup agızları kılıtlenır bu şekılde 10-15 dakıka kadar bekletılır sonra kabukları soyulur ıclerının cekırdeklerı tamamen temızlenır

patlıcanlar fırında közlenır poşetın içerisine koyulup agzı sıkıca kapatılır 10-15 dakıka beklenır ya da hemen sıcakken kabukları soyulur,robota sarımsakla bırlıkte koyulup cekılır veya ınce ınce dogranır


domates tencereye alınıp kaynatılmaya baslanır bır mudde sonra bıberler ve patlıcan eklenıp bırlıkte kaynamaya bırakılır , tuz ilave edılır

kıvamına ulaşınca zeytınyagı ve sirke ilave edılır 5 dakıka kadar daha kaynatılıp onceden sterılıze edılmıs yıkanıp ıyıce kurutulmus kavanozlara sıcak olarak sos doldurulur agızları sıkıca kapatılır ters cevrılıp bu şekılde sogumaya bırakılır ertesı gun agızları tekrar sıkıştırılıp kavanozların kapaklarının tutup tutmadıgı kontrol edılır,serın bır yerde muhafaza edılır

afiyet olsun...