Sayfalar

1 Mart 2013 Cuma

MERCİMEKKÖFTESİ





Bulgur besin değeri olarak ne kadar yüksek bir degere sahip biliyor musunuz vücudumuz için oldukça faydalı peki hiç merak ettınız mı bulgurun tarihçesini sıkmadan kısacak bahsedeyim belkı okunmuyor bu tür yazılar ama bır yemek blogu yazarı olarak da besınler hakkında bılgı vermek zorunda hissedıyorum kendımı.

Mö.2000'li yıllarda Ortadoğu ve Mezopotamya bölgelerinde keşfedilip üretimi yapılan olağanüstü işletme özellıgıne sahip bulgur tam bir besin ögesi.


  • Bulgur insanoğlunun elınde özellıkle Anadolu da farklı lezzetlere ön ayak olmuş çorbasından köftesıne salatasına dolmasına kadar farklı farklı sunumlar lezzetler oluşturulmuş  etsız olan sadece bulgurla yapılana yuvarlama denılıyor fellah köftesı de bıze Arap kültüründen gelme sarımsakla lezzetlendırılmıs bır çeşit bulgurla yapılan köfte türüdür

  • Topalak esmer un ve bulgur karışımıyla yapılan ıstege gore mercımek nohut gıbı baklıyatlarla pişirilerek servıse sunulan başka bır bulgur yemeği çeşididir

  • Tabule bol yeşillik limon zeytinyağı ve ince bulgura dayanan bır salata türüdür

  • Bulgur pilavı çeşitleri ise saymakla bitmez



  • Folık asit içerdıgı ıcın cocuklar ve emzıren anneler ıcın onemlı bır besındır.emzıren anneler sık sık bulgurla yapılan yemeklerden tüketirlerse sütlerının de arttıgını görecekler bebek de nasibini alacak haliyle

  • Enerji kaynağıdır

  • Lif kaynağıdır karbonhidrat değeri düşüktür protein değeri yüksektir



  • Vazgeçilmezlerımız ıse gün sofralarını süsleyen kısır ve de köftelerdır .


Bugünkü tarifimiz mercimek köftesı adıyla sanıyla harıka bır lezzet




malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
5 su bardağı su
2 su bardağı ince bulgur(duru veya bizim marka bulgurlar çok güzel)
yarım su bardağı sıvı yağ(istege gore daha fazla konulabılır)
1 buçuk yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
yeşil soğan
maydonoz
kimyon
karabiber
pul biber
1 adet limon
1 çay bardağı su
yapılışı:

  • mercimek iyice yıkanıp bulanık suyundan arındırılır üzerine 1 litre su koyularak kaynamaya bırakılır kaynarken uzerınde oluşan köpükler alınır üzerinde yaklaşık olarak 1 parmak kadar su kalınca ınce bulgur eklenır karıştırılıp kapağı kapatılır bir süre bulgurun yumuşaması için bekletılır(10-15 dakıka)

  • diğer taraftan kuru soğan ince ince  doğranır tavaya sıvı yag  eklenip soganlar pembeleşinceye kadar kavrulup salçalar eklenır salça da bır ıkı dakıka kadar kavrulduktan sonra baharatar ilave edılır 1 çay bardağı kadar su da eklenıp karıştırılır ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır

  • taze soğan ve maydonoz ayıklanır yıkanır ve ınce ince doğranır

  • bulgur ve salçalı sos  ılıdıktan sonra karıştırılır limon suyu eklenır karıştırlır

  • yeşillikler ilave edılıp elımızle tekrar karıştırılır

  • köfte şeklı verılıp yanında turp marul turşu domates sos ile servis edılır

afiyet olsun..




15 yorum:

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

Nasıl severim nasılll.Eline sağlık.Muhteşem gözüküyor.
Hayırlı cumalar

mutfagabuyrun dedi ki...

bol limonlu harika olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Günlükçü Bayan dedi ki...

ELİNİZE SAĞLIK MERCİMEK KÖFTESİNE BAYILIRIM BUZLUĞUMDA BİR SAKLAMA KABI VAR AKŞAMA :) YEMEĞİ DÜŞÜNÜYORUM ŞUAN İTİBARİYLE

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Canım benim beni ötle özendirdin ki akşam için kesinlike mercimek köftesi yapıcam inşAllah:)
Ellerine sağlık.
Sanki gerçekten önümde duruyor köfteler.

Handanın Dünyası dedi ki...

şuan elimin altın da olsalar o kadar çok yerdim ki, sunum harika eminim lezzet de öyle. tam benlik eline sağlık canım

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

ellerine sağlık canım..
çok severek yapıyorum hep:))
sevgiler..

Coco Bolinho dedi ki...

çok lezzetli görünüyor, harikasınız!!!
blogumu ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederim:)
ben de GFC ile takipteyim,
benim blogumu da izlemeye alırsanız çok sevinirim!
sevgiler
http://styleglaze.blogspot.com/2013/03/if-wedding-fashion-izmir-part-2.html

tuzvekarabiber / Salt'nPepper dedi ki...

ellerinize sağlık. özellikle bulgurun kullanıldığı yemek çeşitlerinden ve faydalarından bahsetmenize bayıldım. fotoğraflar harika bu arada! gerçekten harika :).

sevgiler, yıldız

http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

fun DeSign dedi ki...

Görüntüler ayrı güzel yazının içeriğindeki bilgiler gayet faydalı eee birde konu mercimek köftesiyse on numara bir paylaşım olmuş.Ellerinize sağlık :)

RABİA SERTELİ dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. Biz de çok seviyoruz. Evde yeşillik varsa mutlaka ben de hazırlarım. Çok sağlıklı ve de lezzetli. Bilhassa çocuklu evlerde mutlaka sık sık yapılması lazım.
Sevgiler...

Cansın Ekşi dedi ki...

Görsellere bayıldım, canım çekti doğrusu!

Artık ben de takipçinim, benim bloguma da beklerim :)

visnetadindaa.blogspot.com

pembe kekik dedi ki...

Çok canım istedi şimdi. Harika görünüyor. Sevgiler.

nergis mevsimi dedi ki...

Yazılarınızı okumaz olur muyuz,ne güzel bilgiler :)
Ben de çok severim mercimekli köfteyi,bazen çayın yanına bazen de ana öğün olarak yaptığım bile olur.Elinize sağlık.

Nilgün dedi ki...

Nefis bir görüntü insanın ekrandan elini uzatıp alası geliyor. Ellerine sağlık..

evatolyesi dedi ki...

çay sofralarının vazgeçilmezi ellerine sağlık bayılırım:)